recept: Töltött káposzta, Kifőzde
Töltött káposzta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 savanyúkáposzta levél,
1 kg savanyúkáposzta,
25 dkg darált tarja,
25 dkg tarja,
1 szál szárazkolbász,
20 dkg füstölthús,
3 fej vöröshagyma,
20 dkg kolozsvári szalonna,
2-3 szárított piros erős paprika,
2 dkg zsír, szalonnabőrök,
8 dkg száraz rizs,
2 tojás, pirospaprika,
1 tk szemesbors, 2-3 babérlevél,
4 dl tejföl, 2 dl vörösbor




Vágd fel a szalonnát apróra és süsd meg a zsíron. Ha kész, tedd félre a zsír felét, és a maradék zsíron (és a szalonna töpörtyűjén) 2 fej hagymát apróra vágva fonnyassz meg.
Tedd rá a kockára vágott tarját és a szintén kockára vágott füstölt hús felét, valamint a kolbászt, vastag (2-3 cm-es) karikára vágva, és borsozd meg vékonyan. Süsd erős lángon, míg a hús kezd levet engedni.
Ekkor keverj bele 2-3 kávéskanál pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral, majd tedd bele a babért, a szemesborsot (fűszerzacskóban vagy jól záródó teatojásban) és a szalonnabőrt. Keverd jól össze, és tedd a tetejére a káposztát a levével együtt. Egészítsd ki a levét, hogy ellepje (húslével vagy vízzel), és kislángon, fedő alatt csendesen rotyogtasd egy óra hosszat.
Ezalatt elkészítheted a tölteléket: a maradék fej hagymát apróra vágva pirítsd meg a félretett zsíron. Daráld meg a tarját és a füstölt hús másik felét, és állandóan keverve, süsd meg a hagymán. Mikor levet enged, szórd meg pirospaprikával és ízesítsd tetszés szerint, de ne túl sósra. Hagyd hűlni fél órát és keverd bele a rizst és a 2 tojást.
Közben a káposztalevelekből szedd ki a gerincét, ezzel máris 8 kis tölteléket készíthetsz. Göngyöld bele lazán a masszát a káposztalevelekbe, a végeit tűrd be, nehogy kiforduljon főzés közben, és tedd a fortyogó fazékba, a káposzta tetejére. Öntsd le 2dl tejföllel és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd még egy órányit, majd 2 dl tejfölben elkevert 2 evőkanál liszttel habard be és kész.
Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: székelykáposzta
 rakott káposzta
 rakott kel

Forrás: Ez nem akármi, hosszas kutatómunkával, 4-5 szakácskönyv és saját szájízem alapján kísérleteztem ki.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2009.07.18.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 22:07:20 - 2.76)
Hozzászólások:

Sancho (2010-09-18 10:30:00):
Kissé másképpen szoktam összerakni, mégpedig a fazék aljára teszem a bőröket, s arra egy réteg vágottkáposztát, egy félkilós csülköt, majd rétegelve a tölteléket a vágottal. Kis tüzön inditom, majd15 perc múlva felöntöm csontlével. Igy hagyom fortyogni kb 2 órát...

lemon (2010-12-24 21:25:00):
Mielőtt beletesszük a betöltött leveleket, mennyi ideig főjön előtte az üres kápi magában?KöszönömG

Kifőzdés (2010-12-24 23:11:00):
Kedves Lemon!Üres kápi magába? De hiszen nincs egyedül, szalonna, kolbász, húsok is benne vannak. De addig főjenek, míg betöltöd a husikát a levelekbe. Azért max. egy óra elég neki.

Lemon (2010-12-31 14:26:00):
Igen, így értettem, hogy mindennel együtt DE MÉG a töltelékek nélkül... félreérthetően fogalmaztam:) Megcsináltam azóta és mindenki sajnálta hogy nagyon gyorsan elfogyott...:(Többen mondták a nagy családban hogy ilyen jó Tkápit már nem emlékeznek mikor ettek!:)Köszönettel:Csepeli Gábor

Megjegyzés a recepthez