Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
4 savanyúkáposzta levél, 1 kg savanyúkáposzta, 25 dkg darált tarja, 25 dkg tarja, 1 szál szárazkolbász, 20 dkg füstölthús, 3 fej vöröshagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 szárított piros erős paprika, 2 dkg zsír, szalonnabőrök, 8 dkg száraz rizs, 2 tojás, pirospaprika, 1 tk szemesbors, 2-3 babérlevél, 4 dl tejföl, 2 dl vörösbor |
Vágd fel a szalonnát apróra és süsd meg a zsíron. Ha kész, tedd félre a zsír felét, és a maradék zsíron (és a szalonna töpörtyűjén) 2 fej hagymát apróra vágva fonnyassz meg. Tedd rá a kockára vágott tarját és a szintén kockára vágott füstölt hús felét, valamint a kolbászt, vastag (2-3 cm-es) karikára vágva, és borsozd meg vékonyan. Süsd erős lángon, míg a hús kezd levet engedni. Ekkor keverj bele 2-3 kávéskanál pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral, majd tedd bele a babért, a szemesborsot (fűszerzacskóban vagy jól záródó teatojásban) és a szalonnabőrt. Keverd jól össze, és tedd a tetejére a káposztát a levével együtt. Egészítsd ki a levét, hogy ellepje (húslével vagy vízzel), és kislángon, fedő alatt csendesen rotyogtasd egy óra hosszat. Ezalatt elkészítheted a tölteléket: a maradék fej hagymát apróra vágva pirítsd meg a félretett zsíron. Daráld meg a tarját és a füstölt hús másik felét, és állandóan keverve, süsd meg a hagymán. Mikor levet enged, szórd meg pirospaprikával és ízesítsd tetszés szerint, de ne túl sósra. Hagyd hűlni fél órát és keverd bele a rizst és a 2 tojást. Közben a káposztalevelekből szedd ki a gerincét, ezzel máris 8 kis tölteléket készíthetsz. Göngyöld bele lazán a masszát a káposztalevelekbe, a végeit tűrd be, nehogy kiforduljon főzés közben, és tedd a fortyogó fazékba, a káposzta tetejére. Öntsd le 2dl tejföllel és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd még egy órányit, majd 2 dl tejfölben elkevert 2 evőkanál liszttel habard be és kész. Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|
Kissé másképpen szoktam összerakni, mégpedig a fazék aljára teszem a bőröket, s arra egy réteg vágottkáposztát, egy félkilós csülköt, majd rétegelve a tölteléket a vágottal. Kis tüzön inditom, majd15 perc múlva felöntöm csontlével. Igy hagyom fortyogni kb 2 órát...
Mielőtt beletesszük a betöltött leveleket, mennyi ideig főjön előtte az üres kápi magában?KöszönömG
Kedves Lemon!Üres kápi magába? De hiszen nincs egyedül, szalonna, kolbász, húsok is benne vannak. De addig főjenek, míg betöltöd a husikát a levelekbe. Azért max. egy óra elég neki.
Igen, így értettem, hogy mindennel együtt DE MÉG a töltelékek nélkül... félreérthetően fogalmaztam:) Megcsináltam azóta és mindenki sajnálta hogy nagyon gyorsan elfogyott...:(Többen mondták a nagy családban hogy ilyen jó Tkápit már nem emlékeznek mikor ettek!:)Köszönettel:Csepeli Gábor